Michael Źantovský

Vyloučíme-li nemožné, zbývá pravděpodobné

Nezbývá než se uchýlit k Sherlocku Holmesovi a jeho výroku: „Jakmile vyloučíme nemožné, musí být pravda to, co zbývá, ať je to sebeméně pravděpodobné.“ Zbývá jediné vysvětlení: Rusko se zabývá plány rozsáhlé pozemní a námořní operace na své západní hranici, jejímž cílem by mohlo být rozšíření předmostí na jihovýchodní hranici Ukrajiny na západ až ke Krymu a úplné ovládnutí Azovského moře.

Pokud by k takové operaci mělo dojít, muselo by se to stát v řádu týdnů, než se stabilizuje pandemická situace v Evropě a než přestanou být použitelné výsledky, informace a logistické přípravy z ruského dubnového cvičení. Podle ruské vojenské doktríny posledních desetiletí Rusové neútočí z chodu, ale z předem připravených pozic. Takovému útoku bez výjimky předchází zdánlivý ústup, uvolnění a stahování ruských jednotek.

Během maďarského povstání v roce 1956 se koncem října sovětské jednotky stáhly z Budapešti, aby se přeskupily a zaútočily v plné síle znovu čtvrtého listopadu. V roce 1968 předcházelo vpádu do Československa cvičení vojsk Varšavské smlouvy Šumava koncem června, jehož součástí byl s určitostí i zpravodajský průzkum pro přípravu bleskového zásahu proti československému reformnímu procesu.

Poslední cvičící sovětská vojska se z československého území stáhla teprve 4. srpna, sedmnáct dní před zahájením invaze. Použití stejného harmonogramu v roce 2021 by příští ruskou vojenskou akci časově situovalo někam kolem 10. května.

Rusové si potrpí na slavná výročí. Devátého května slaví výročí nejslavnější, den vítězství ve druhé světové válce. Doufejme, že pro slavnostní přehlídku a ohňostroje použijí slepé patrony.

 

Celý článek autora na Deníku N

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika